Alkol ve zararları nelerdir?

                                                            ALKOL VE ZARARLARI

Alkol, karbon atomuna doğrudan bağlanmış bir ”-OH” grubu olan organik bileşiklere verilen genel addır. Bu yüzden teknik olarak karbon atomu içeren her organik bileşik bir alkole dönüştürülebilir. Örneğin ksilitol ya da eritritol gibi şeker alkolleri çeşitli maddelerin içerdiği şekerin fermente edilmesi ile elde edilir. Günümüzde üretilen alkollü içeceklerin üretilmesinde kullanılan temel yöntem de budur; çeşitli maddelerin ve doğal olarak şeker barındıran besinlerin fermente edilmesi ile oluşur.

Fermantasyon işlemi, besinin içerdiği karbonhidratın oksijensiz ortamda bakteriler tarafından alkole ya da aside dönüştürülmesidir. Bu işlemin gerçekleşmesi için gereken bakteriler bazen maya olarak dışarıdan da eklenebilir ya da ışık altında şeker eklenerek besinin içerdiği bakterilerin aktif olması sağlanabilir. Hatta bu işlemin uzun sürmesi ve tam olarak gerçekleşmesi için bakteriler tarafından tüketilmesi için farklı bir karbonhidrat kaynağı eklenebilir. Üretilen alkollü içeceğin türüne göre farklı fermantasyon yöntemleri tercih edilebilir.

Diğer besinlerden farklı olarak alkol sindirilmez ve doğrudan kana karışır. Alkolün absorbe edilme, yani emilme süreci ağızdan başlar. Ağızda herhangi bir sindirime uğramayan alkol, özefagustan mideye doğru devam eder. Karaciğerde üretilen ”alkol dehidrogenaz” isimli bir enzim ile midede yıkılmaya başlayan alkolün bazı türleri midede emilir ve kana karışır. Geri kalan alkol ince bağırsağa doğru hareket eder ve buradan tamamı emilir. Tüketilen alkolün kana karışma süresi midenin dolu ya da boş olmasına bağlı olarak değişmektedir. Boş bir midede alkolün kana karışma süresi yaklaşık 30 dakika sürerken dolu bir midede bu süre 60 dakikadır. Alkolün yıkılmasından ve kana karışmasından karaciğer sorumludur. Kana karışan alkol yüzünden kanda bulunan eritrositlerin (alyuvar hücrelerinin) oksijen taşıma kapasiteleri düşer ve karaciğer hücreleri yeterince beslenemeyip fonksiyonlarını yerine getiremez. Bu yüzden aşırı alkol tüketimi karaciğere geri dönüşsüz olumsuz etkiler bırakmaktadır.

Alkolün en fazla tahribata neden olduğu organ beyindir. Alkolün doğrudan etkisi mantıklı düşünme, karar verme ve hareket etme yeteneklerini bozmasıdır. Bu etkiler, alkol alımının hemen ardından görülür ve ciddi kazalar, yaralanmalar ve hatta ölümlere neden olmaktadır. Alkol, beyin hücrelerini öldürdüğü için zamanla beyin küçülür, hafıza zayıflar. Erken yaşlanma ve bunamaya neden olur.  Alkol, kanser riskini çok büyük oranda artırır. Yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerine davetiye çıkarır.

  • Alkol, kalp hastalıklarına neden olur. Kalpte ritim bozukluğu, kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açar. Damar kireçlenmesine neden olur. Alkolü az miktarlarda alanlarda dahi kalp ve damar hastalıkları riski artar. 
  • Alkol, baş ağrısı ve ağız kuruluğuna neden olur. Vücudun aşırı su kaybetmesine yol açar.
  • Göze giden görme sinirlerinde tahribata yol açarak, zamanla körlüğe kadar varabilecek problemlere neden olur.
  • Alkol, gastrit ve ülser oluşumuna yol açar. Vitaminlerin ve diğer besin maddelerinin vücut tarafından emilmesine engel olur.
  • Yaralanma durumunda, kanın pıhtılaşmasını önlediği için ciddi kan kaybına neden olur.
  • Karaciğer harabiyetine yol açar.
Exit mobile version