Domain Whois Sorgulama

Whois sorgulama nasıl çalışır?

Whois, bir alan adının kime ait olduğunu ve alan adı sahipleri ile nasıl iletişim kurulabileceğini tanımlayan bir Internet kayıt listesidir.

Domain whois sorgulama, yetkilendirilmiş ip adresleri üzerinden ilgili Registry firmasına veya whois sunucusunu özel anlaşmalar ile barındıran resmi yazmanların yine özel olarak kurup, güvenlik şartlarını tahsis ettiği veri tabanına iletilmesi ile gerçekleştirilir.

Bir domain için yapılan whois sorgulaması sonucunda, ilgili alan adı için sahibinin adı soyadı, adresi, e-posta adresi, telefon numarası ve domainin yönlendirildiği name server (NS) adresleri görüntülenir. Bu NS adresleri, web sitesinin nerede barındırıldığını ifade eder.

Domain whois protection olarak ifade edilen durumda whois bilgileri gizlidir. Bazı özel projelerde web site sahipleri kimliklerinin gözükmesini istememektedirler. Böyle durumlarda detaylı whois sorgulası yapsanız dahi domain sahibine ulaşmanız mümkün değildir. Sizde whois kaydınızı gizlemek isterseniz kullanıcı panelinizde yer alan, alan adı yönetim bölümüne giderek bilgilerinizi gizleyebilirsiniz. Bilgilerinizin gözükmesini istemediğiniz alan adınızı seçerek  sizin için ücretsiz sağladığımız kişisel bilgileri koruma servisinden yararlanabilirsiniz. Alan adı alımlarınızda otomatik olarak eklenen bu hizmeti dilerseniz pasif hale de getirebilirsiniz. Gizli whois kimliğinizi korumanızı sağlar ve böylece büyük projelerinizde daha az rahatsız edilerek tüm dikkatinizi işinize verebilirsiniz.

Exit mobile version