Sıgara neden bağımlılık yapar? Zararları Nedir?
Sigaranın Zararları
Sigara, kıyılmış tütünün kağıda sarılmasıyla üretilen, dumanı çekilerek tüketilen nesnedir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bir üründür.
Sigara tütünün içinde bulunan madde türleri; kansere yol açan maddeler, kanseri ilerletenler, zehirli maddeler, uyarıcılar, zevk vericiler ve aromatik bileşiklerdir. Sigara ve sigara dumanının içinde; katran, karbonmonoksit ve nikotine ek olarak amonyak ,arsenik ,hidrojen siyanür ,formaldehit ve metan gibi son derece zehirli olan 4000’den fazla kimyasal madde içerir.
Sigaranın içinde bulunan arsenik, benzen, kadmiyum,hidrojen siyanid, toluen, amonyak ve propilen glikol
bunlar kansorojen maddelerdir. Bunlar ve diğer kimyasal maddeler akciğer rahatsızlıklarına yol açmakta
olup, sigaranın akciğerlere verdiği en büyük hastalık akciğer kanseridir. Akciğer kanseri dışında ; bronşiyal
kanser, gırtlak kanseri burun ve yutak kanseri, karaciğer kanseri, pankreas kanseri, böbrek kanseri,
lösemi, mesane kanseri, meme kanseri, rahim ağzı kanseri gibi daha bircok kansere de yol açar. Sigara
solunum yollarına da zarar verir.
Sigara icen bireylerde öksürük, balgam ve solunum güçlüğü şikayetleri olur. Aynı zamanda kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) önde gelen nedenidir. Sigara dişlerde sararma, kirli ve pis görünüme de neden olur. Kalp ve damarlara verdiği zarardan dolayı kalp krizi ,damar tıkanıklığı,tansiyon yükselmesi gibi hastalıklara da yol açar. Damar sertliğine de yol actığı için beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler ve beyinde inme ya da kanamya neden olabilir. Sigara içmek hafızayı da zayıflatır. ve algılama işlevlerinde bozulmalara yol açar.
Cilt sağlığına da olumsuz ektikeleri
vardır. Sigara içen insanların cildi gri, soluk ve sağlıksız bir görünüme sahiptir. Nikotin cilde giden kan
dolaşımını zayıflatarak cilt sağlığıını olumsuz yönde etkiler. Sigara içmek aynı zamanda egzama veya
sivilce gibi cilt sorunlarına da yol açar. Sigaranın bir diğer zararı da cinsel yöndedir. Erkeklerde düzenli
sigara içmek erektil disfonksiyon için bir risk faktörüdür.
Penisin kan akışını bozar ve sperm kalitesi zarar görür. Kadınlarda ise östrojen dengesini etkiler . Sigara kadınlarda kısırlık, genital herpes ve rahim ağzı kanseri riskinde artışa neden olur . Gebelikte sigara kullanımı çok zararlıdır. Sigara da bulunan nikotin annenin kan dolaşımımından plasenta yoluyla embriyoya geçer.
Bu durum da bebeğe zarar verir. Hamilelikte sigara içen bayanlarda bazı komlikasyonlar meydana gelir. Bunlar ; düşük, erken ya da ölü doğum, plasentanın erken ayrılması gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Yeni doğan bebeklerde de bazı komplikasyonlar olabilir.
Bunlar ise düşük doğum ağırlığı , büyümede yavaşlama ve ani bebek ölümleri olabilir. Hamilelik döneminde sigara kullanan annelerin bebekleri sonraki dönemlerde solunum sistemi ,kalp ve damar hastalıkları için daha yüksek risk taşırlar.
Sigaran çevreye de önemli derecede zara verir