Yaşam bulgularımız nelerdir?, normal değerleri kaçtır?

                                                          YAŞAM BULGULARI

NABIZ : Arterlerin genişlemesi ve kasılmasına neden olan ritmik atımların yüzeyel arterlerden hafif vurular halinde, el ile hissedilmesine “nabız” denir. Yani kalbin her bir vuruşunun bilekte hissedilmesine nabız denir. Nabız normal değeri 60 ile 100 arasındadır. Bu değer bebeklerde ve çocuklarda biraz yüksek , yaşlılarda ise biraz düşük olabilir.

SOLUNUM: Yaşamının devamı için, oksijenin hücrelere ulaşması ve karbondioksitin de hücrelerden uzaklaştırılması gerekir. Bu işlem de solunum yoluyla yapılır. Normal bir bireyde solunum 16 ile 20 arasındadır. Bu değer bebeklerde ve çocuklarda fazla , yaşlılarda ise biraz düşük olabilir.

OKSİJEN SATÜRASYONU: Oksijen büyük oranda hemoglobine bağlı olarak az bir kısmı ise erimiş halde taşınır. Kandaki oksijenin hemoglobine bağlı olarak taşınan miktarına oksijen satürasyonu denir. Normal değerlerde oksijen satürasyonu %95 ile % 100 arasındadır.

ARTERİYEL KAN BASINCI ( TANSİYON ): Ventriküllerden artere atılan kanın, arter duvarına yaptığı basınçtır. Erişkinlerde ; sistolik kan basıncı(büyük tansiyon) 90 ile 139 mmHg  arasında , diastolik kan basıncı (küçük tansiyon) ise 60 ile 89 mmHg arasındadır.

Diastolik kan basıncı ; ventriküller gevşediğinde arterlerde olan basınca denir. Küçük tansiyon

Sistolik kan basıncı ; kalbin sol ventrikülü sistolde iken , içindeki kan , aorta yoluyla büyük bir basınçla arter içine pompalanır buna sistolik kan basıncı denir. Büyük tansiyon

ATEŞ(VUCUT ISISI):Vücutta oluşan ısı ile kaybedilen ısı arasındaki dengeyi gösterir.  Vücudun fonksiyonlarını sürdürebilmesi için belirli bir ısıya ihtiyaç vardır. Normal vücut sıcaklığı; aksillerde (koltukaltı)36-37 , oral (ağız)36.5- 37.5, rektal 37-38 derecedir.

Autore

Classe Novanta3, Fondatore di TrgtKLS. Appassionato in Sec IT & Tech. Expert per l'amministrazione web server e supporto in Back-&, ottimizzazione e manutenzione di esso. • Metà Free e Metà Freelancer • mail@trgtkls.org

Articoli correlati

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

close