SUYUN VÜCUT İÇİN ÖNEMİ
Su oksijenden sonra insan yaşamında en önemli yere sahip olan bir maddedir. Dünya üzerindeki bütün canlıların yaşamını sürdürebilmesi için gerekli iki temel unsur bulunmaktadır; oksijen ve su. Bu bakımdan su, biyolojik yaşamın sürdürülmesini sağlayan temel bir unsur olarak tanımlanabilmektedir.
Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yaklaşık olarak %50- 70 ‘ini su oluşturmaktadır. Bu oran yaşa, kiloya, boy uzunluğuna ve kişini fiziksel etkinliğinin derecesine bağlı olarak değişim gösterir. Ortalama olarak erkeklerde vücut ağırlığının %60’ını, kadınlarda vücut ağırlığının %50’sini ve çocuklarda vücut ağırlığının %65-75’ini su oluşturmaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücuttaki su oranında azalma meydana gelmekte ve aynı doğrultuda yağ oranı artış göstermektedir. Bu bakımdan vücutta meydana gelen yaşlanma etkilerinde de suyun önemi oldukça fazladır.
Vücudumuzda bulunan suyun 2/3 `ü hücrelerin içinde yer almakta, geri kalanı ise damarlarda, dokular arasında, sindirim sisteminde ve vücut boşluklarında bulunmaktadır. Hayati nitelikte pek çok fonksiyona sahip olan vücut sıvılarının (kan, mide salgısı, tükürük, gebelikte oluşan amniyotik sıvı, idrar) büyük kısmını su oluşturmaktadır.
Su, besinler ve içecekler yoluyla vücuda alınmakta, alınan su sindirim sisteminde emildikten sonra kana karışmaktadır. Kan dolaşımı ile vücuda dağılan su, kılcal damarlardan çıkarak doku sıvısını oluşturmaktadır. Hücre içerisinde bazı kimyasal tepkimelere katılan su, tekrar hücre dışına çıkarak doku sıvısına dönüşmekte ve dokular yoluyla kan dolaşımına katılmaktadır. Kan dolaşımı aracılığı ile böbreklere gelen suyun büyük bir kısmı idrar olarak vücuttan dışarı atılmaktadır.
Suyun vücutta birçok önemi ve görevi vardır. Su;
- Beyin, omurilik ve diğer organların dış etkenlerden korunmasını sağlamaktadır.
- Akciğerdeki hava vücuttaki su yardımıyla nemlendirilmekte, bu durum solunuma yardımcı olmaktadır.
- Su, vücut ısısının dengede tutulmasını sağlamaktadır. Günlük yeterli su tüketimi metabolizmayı hızlandırır.
- Su atık ve toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.
- Kan hacmi ve basıncını dengeler, kanın vücuttaki akışkanlığını sağlar.
- Oksijen ve besin öğelerini hücrelere taşıyarak, hücrelerin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar.
- Kasların dengesini ve eklemlerin kayganlığını sağlar.
- Vücutta oluşan ödemin atılmasında suyun önemi büyüktür.
Yetişkin bir insanın günlük su ihtiyacı yaklaşık olarak 2500 ml kadardır. Ancak bu miktar sadece su olarak tüketilmesi gereken ihtiyacı oluşturmaktadır. Çay, kahve meyve suyu gibi içeceklerin bazıları vücuttan su atılmasını arttırabileceği için sadece su tüketiminin gerçekleştirilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Vücutta bulunan sıvı hacminin korunması için günlük sıvı alımının günlük sıvı kaybına eşit olması gerekmektedir.